Aragonès celebra el salt endavant en llengua i cultura acompanyat d’una àmplia representació del sector

“La cultura i la llengua catalana són una qüestió de país. Esquerra Republicana hem fet la feina i hem posat els recursos”, destaca el president de la Generalitat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha rebut aquest dijous el suport d'una àmplia representació del sector cultural del país en un acte celebrat a l'Ideal Centre d’Arts Digital de Barcelona. I és que les polítiques de foment del català i d’impuls de la cultura han estat una de les principals banderes del govern republicà durant aquesta legislatura, amb fites fonamentals com un augment exponencial del pressupost destinat a Cultura i el creixement sense precedents del nombre de títols en català a les plataformes audiovisuals. “Tota la feina que hem fet no ha passat per casualitat, ha estat conseqüència de considerar la cultura del nostre país com una política estratègica per una nació com Catalunya, pels reptes presents i el futur que volem guanyar”, ha afirmat Aragonès.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha volgut adreçar un missatge als representants del món cultural que s’han apropat a la sala immersiva de l’Ideal: “És molt emocionant veure-us avui aquí, vosaltres que formeu part del món cultural i que dediqueu tot el vostre temps i totes les vostres energies a fer que aquest sector sigui imparable”. “La cultura ha estat una aposta absoluta d’aquest Govern”, ha assegurat.

Aragonès ha celebrat que el Govern republicà hagi assolit el finançament en Cultura més alt de la història, passant de l’1’1% a l’1’7% del pressupost de la Generalitat, i ha assegurat que en la propera legislatura s’arribarà al 2%. “Ho farem perquè ja ho hem estat fent possible, Esquerra Republicana hem fet la feina i hem posat els recursos a la cultura”, ha dit. També ha posat com a prioritat el desplegament de la llei de drets culturals, que establirà el dret de totes les persones a accedir i a participar activament en la vida cultural del país, a identificar-se i expressar-se lliurement i a rebre una educació artística al llarg de tota la vida. “Protegirem per llei els drets culturals. Garantir l'accés de tothom a la cultura reforça la cohesió social i el sentiment de pertinença a una comunitat, a un nosaltres compartit”, ha afirmat.

Garriga ha desgranat alguns dels principals avenços protagonitzats pel Govern en l’àmbit de la cultura, com la preservació del patrimoni del país, la promoció de la cultura digital, el creixement del equipaments nacionals i biblioteques, i el foment del doblatge i subtitulació de pel·lícules i sèries en català. La consellera de Cultura ha lamentat que Junts i els Comuns tombessin els pressupostos del 2024, que destinaven l’1’7% a cultura. “Em sap greu que aquesta prioritat no fos compartida per tota la resta de partits polítics”, ha dit.

  Aragonès celebra el salt endavant en llengua i cultura acompanyat d’una àmplia representació del sector

La llengua catalana, una qüestió de país


“La llengua catalana i la política lingüística és una qüestió de país”, ha sostingut Aragonès, que ha promès que en la propera legislatura continuarà “posant la llengua catalana al centre de les polítiques del Govern”. La principal eina per fer-ho serà la creació d’una conselleria de Política Lingüística: “Cal que la política lingüística sigui una prioritat i per això cal atribuir-li el màxim rang del Govern”, ha defensat. “Mentre uns abandonen el català i altres no li han destinat recursos que calia, i avui en paguem les conseqüències, nosaltres ho hem fixat com a prioritat”, ha sentenciat.

Aquesta conselleria, ha apuntat, tindrà com a prioritat la culminació del Pacte Nacional per la Llengua: “Teníem la feina feta i ara queda culminar-hoT. Sabem com fer-ho. I només Esquerra Republicana és garantia que aquest pacte sigui una realitat”.

En l’acte també ha intervingut la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, que ha avançat que el proper govern republicà accelerarà la construcció del Catalunya Media City a les Tres Xemeneies, continuarà amb la transformació digital de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, i seguirà impulsant els continguts audiovisuals i digitals en català. “Volem ampliar la presència del català en tots els àmbits del món cultural amb continguts atractius”, ha reblat.